Evenement verslag: FantasiaFest + The Dutch European Steampunk Convention (D.E.S.C. '13)

Evenementen: FantasiaFest + D.E.S.C. '13
Wanneer: Vrijdag 26 - zondag 28 juli
Wat: Fantasy fair + steampunk conventie
Waar: De Lindenhorst - Meppel - Nederland
Ticketprijs: afhankelijk van het soort ticket
FantasiaFest website
D.E.S.C. website

Steampunk group shot

Aangezien dit evenement een combinatie was van de FantasiaFest fantasy fair en de allereerste editie van The Dutch European Steampunk Convention, oftewel D.E.S.C. in het kort, zal ik beginnen met de fantasy om dan over te gaan op waar we allemaal op wachten: de steampunk.
Dit is een steampunk blog tenslotte.Om te beginnen was er dus FantasiaFest, een van de kleinere fantasy evenementen in Nederland, dat draait om familie vriendelijk fantasie wereld plezier.
Er was een podium waar bands optraden met hooibalen als zitplaatsen, een kinder slagveld waar ze met bofferwapens konden oorlogje spelen en het soort winkels dat je overal ziet, gaande van pagan bevoorrading, LARP spullen tot allerhande soorten fantasy gerelateerde kledij en accessoires.
Het enige dat FantasiaFest onderscheidde van andere, soortgelijke evenementen was dat ze een steekspel gaande hadden op gezette tijden. Wat toch best super was aangezien je dat tegenwoordig nog maar zelden ziet, en al zeker niet in volle actie.
Ze hadden meer dan genoeg plek waar je kon rondwandelen of even neerzitten voor een maaltijd.
Het eten was trouwens niet alleen extreem deftig van prijs maar ook extreem lekker. Zeker en vast het beste festival eten van gans 2013 tot dusver.
Dus het komt eigenlijk hier op neer: als je van kleinere fantasy evenementen houdt dan is dit mogelijk wel je ding. Als je de grote prefereert dan vind je dit waarschijnlijk gewoon te kleinschalig.

En nu waar iedereen op wacht: D.E.S.C. '13!
Ze hadden bands, Aeronautica en Pyrates. Victor Sierra was oorspronkelijk ook aangekondigd maar moest door omstandigheden verstek laten gaan. Jammer natuurlijk maar zulke dingen gebeuren.
En er was ook allerhande entertainment op het kampement zelf.

Niet alleen had The Steampunk Objective hun _volledige_ kampement opgezet, in tegenstelling tot een selectie zoals je ziet bij andere evenementen waar ze gelimiteerd zijn door de ruimte die ze krijgen van de organisatie, waarmee ze de bezoekers voorstelden aan allerhande wonderen, voertuigen en vanalle andere inbeeldbare steampunk dingen. Het was echt geweldig ze voluit te zien gaan zodat we dingen konden zien die we nog niet gezien hadden.

Niet enkel de Nederlandse steampunks waren van de partij deze keer, ook het Duitse Steampunk Expeditions Gessellschaft was erbij met een varieteit toffe rekwisieten, maar ook met hun schietkraam waar zowel mede-steampunks als bezoekers op blikjes konden schieten met gesteamde speelgoed pistolen die projectielen afvuren.

De Britse steampunks sloten de rangen van het evenement en bewezen dat laatst in de rij zeker niet minder is met hun thee thema plezier. Ze verkochten heel toffe accessoires en andere steampunk hebbedingen en orgeniseerden de thee duels. En zoals iedereen weet is thee duelleren een uitstekende en beschaafde bezigheid voor deftige dames en heren.

Daarbuiten waren er nog massas andere nationaliteiten present, allemaal steampunks die van heinde en ver afgezakt waren naar Meppel om gelijkgezinden te ontmoeten in een fijne, vriendelijke en gemoedelijke sfeer.
Het was super om zo veel verschillende types en stijlen steampunks te zien die allen op hun eigen manier bijdroegen en hun best deden om het publiek te tonen hoe fantastisch en divers de beweging kan zijn.
Verschillende keren kon je fantasy fans of bezoekers vinden die tesamen met steampunks een band improviseerden, ergens zaten praten, thee duelleerden of simpelweg genoten van de interactieve standen en displays die verspreid waren over de hele conventie.

Het maakte niet uit of iemand een personage portretteerde of gewoon een van de vele stijlen steampunk droeg en gewoon zichzelf was, mensen konden zichzelf prima samen amuseren en anderen tonen hoe super steampunk kan zijn.

Volgend jaar is D.E.S.C. terug, ongetwijfeld beter dan de al geweldige eerste editie. Dus als als je kan, wees erbij want het is onwaarschijnlijk dat je ergens anders in Europa evenveel steampunks samen op 1 plaats gaat vinden, en al zeker niet van zoveel nationaliteiten, op een evenement dat even leuk is.
In de tussentijd kan je de facebook pagina van het evenement in de gaten houden zodat je zeker alle nieuwe informatie krijgt.

Verslag door Hilde Heyvaert.
Aanwezig voor Artifakt: Bert en Hilde.
Foto door Bert Van den Wyngaert, mag niet gebruikt worden zonder expliciete toestemming van de fotograaf.
Voor veel meer fotos, klik hier.
For an English version, click here!