Da Vinci: the Genius

Tentoonstelling: Da Vinci: the Genius
Wat: reizende tentoonstelling over leven en werk van Leonardo Da Vinci
Wanneer: nog tot 1 september 2013
Waar: De beurs in Brussel
Ticketprijs: afhankelijk van de dag en het type ticket
Website

Deltaplano (deltaplane

Deze tentoonsteling over het leven en werk van Leonardo Da Vinci heeft al tientallen andere steden aangedaan vooralleer neer te strijken in haar huidige stop in Belgiƫ, waar ze nog te bezichtigen is tot 1 september.Qua indeling is de expo zeer goed opgesteld. Beginnende met het uitleggen van het doel van de tentoonstelling evenals de reden voor het gebruik van replicas. Ongetwijfeld zullen sommigen zich storen aan de kopiƫen, maar om eerlijk te zijn is alles zo goed gepresenteerd dat mensen zich makkelijk over het gebrek aan originelen zouden moeten kunnen over zetten. Ook al heeft iedereen een audiogids (inbegrepen in de ticketprijs), toch zijn er handige bordjes met uitleg voorzien, voor zij die liever de korte, bondige uitleg lezen dan te luisteren naar een langere verklaring bij elk werk.

Eens je de intro voorbij bent, begint de expo echt en wel met de beroemde vliegmachines.
Overgaand in hydraulica, architectuur, muziek instrumenten, oorlogsvoertuigen en wapens, kunst en Da Vinci’s beroemde anatomische schetsen.
Om vervolgens te eindigen in een grote sectie waarin de geheimen van de Mona Lisa verhuld worden met behulp van revolutionaire fotografie en een 45 minuten durende video over het leven van Da Vinci.

Dit alles zorgt voor een zeer gevarieerde en goed gebalanceerde tentonstelling waar ze er in geslaagd zijn om alle belangrijkste punten en werken van de artiest aan te halen evenals het publiek te laten kennis maken met dingen die ze nog niet kenden.
En enkele kleinere modellen zijn zelfs gebouwd zodat het publiek ze kan uitproberen.

Het is geweldig om te zien hoe zo vele van Da Vinci’s schetsen eindelijk tot leven komen, zelfs al is het in een model op (veel) kleinere schaal omdat het ons toelaat om te zien wat hij zelf van plan was te bouwen. En hoe sommige van zijn uitvindingen (over)duidelijke voorgangers zijn van dingen die we nu in de 21ste eeuw kennen, verschillende zelfs in ons eigen leven.

Wat ik het beste vond was niet enkel dit, maar ook dat het gepresenteerd was op een manier dat niet enkel fans van de artiest plezier beleefden aan hun bezoek. Iedereen met interesse in Renaissance ontwikkelingen, wetenschap, clockpunk, steampunk of dieselpunk kan hier ten volle van genieten omdat het simpelweg zo geweldig en toegankelijk is voor alle leeftijden en interesses.
Als alle tentoonstellingen zo goed waren dan zouden musea dagelijks vollopen.
Ik raad dus ook ten stelligste aan een bezoekje te brengen, zelfs al ben je niet voor het clockpunk genre, want ongetwijfeld zal je er ook van genieten om de voorouders van typische steampunk en dieselpunk dingen eens te kunnen bekijken in deze setting.

Voor meer fotos, klik hier.
For an English version of this article, click here.