Event review: Japan Expo/Comic Con Paris

Evenement: Japan Expo en Comic Con Paris
Wanneer: donderdag 4 – zondag 7 juli
Waar: Parc des Expositions de Paris-Nord-Villepinte
Wat: Japan Expo, een Japanse cultuur conventie en Comic Con Paris, een populaire cultuur conventie.
Ticket prijs: afhankelijk van de formule
Websites:
Japan Expo
Comic Con Paris

Van 4 tot 7 juli werd te het Parc des Expositions de Paris-Nord-Villepinte het dubbele extravaganza dat Japan Expo en Comic Con Paris is gehouden. Een ticket voor een van de twee verschafte toegang to allebei en beiden vloeiden nogal fel in elkaar over op het grensgebied tussen de twee, daarom is het best om ze als een geheel te reviewen. Wat ik dus ook ga doen.

steampunk tophat

Japanse pop cultuur vs steampunk, een hoge hoed bij LunieShop.



Enige achtergrond van beiden voor ik aan de effectieve review begin:

Wat Japanse cultuur conventies betreft is deze editie van Japan Expo (want er zijn ook nog de Sud, Centre en Belgium edities) DE conventie. Alle andere J-cultuur conventies in Europa verbleken in vergelijking door de omvang en het aanbod van deze. Dat terzijde is het een van de langst bestanden, waarschijnlijk zelfs de oudste maar daar ben ik niet zeker van, met haar 19de editie dit jaar.
Comic Con Paris, de Franse versie van de fabelachtige en beruchte San Diego Comic Con is een relatief nieuwe (de 5de editie dit jaar) en veel kleinere versie van veel andere gelijkaardige pop cultuur conventies.
De combinatie van beide is daarentegen zeer goed gekozen, aangezien het de organisaties verzekert van een uitvergroot aanbod en ze kunnen inspelen op een groter gamma van interesses, wat natuurlijk weer voor meer bezoekers in totaal zorgt.

Je kon op de conventie binnen langs de ingang voor Japan Expo of die voor Comic Con. Mappen waren omkeerbaar, zodat je langs weerszijde een van beide conventies had. Programmas daarentegen waren aparte versie in de vorm van kleine krantjes die je op selecte punten op beide conventies kon oppikken. De info pilaren, die goed verspreid stonden op beide conventies, hadden dan weer alle info van allebei. Beide hadden “hoofdwegen”, die aangeduid waren waren met een strook tapijt. Op Japan Expo was dit orange, op Comic Con blauw. Hierdoor kon je makkelijk zien op welke conventie je je bevond. Deze kleurindicatie werd ook op de plattegronden gebruikt voor de gemakkelijkheid.

Het is een evenement dat goed bezocht maar niet overdreven druk is de eerste dag, dan stilaan drukker wordt op de vrijdag, vervolgens hectisch en stampvol op zaterdag en nog altijd enorm druk op zondag. De organisatie weet dit en speelt er goed op in door ervoor te zorgen dat er grote ruimtes zijn waar je kan gaan zitten en even kan tot rust komen, zowel binnen als buiten. Ze voorzien ook brede doorgangen overal, wat op z’n minst een beetje helpt om de menigte te reguleren. Eens het iets of wat druk wordt, wordt het natuurlijk warm in de expo en worden mensen sloom en gaan ze zodanig slenteren dat zelfs de gemiddelde slak nog sneller op hun bestemming geraakt. Hou er rekening mee dat je dan nergens snel geraakt. Knap vervelend, maar niet de schuld van de organisatie natuurlijk.

Nog een pluspunt waren de dubbele ingangen van de concertzalen. Er was de gewone ingang, maar ook een tweede, smallere ingang voor pers, vip en andere personen met speciale toegang. Dit zorgde ervoor dat de pers effectief binnengeraakte om hun werk te doen en de vip tickets niet gewoon fancy kaartjes + goodie bag waren, je kreeg effectief waar voor je geld als je zo’n, veel duurder, ticket gekocht had.

Qua faciliteiten is Expo Paris-Nord-Villepint goed voorzien binnen de expo zelf. Er is een grote (helaas overprijsde) parking (waarvan je het tarief op de website kan opzoeken zodat je op voorhand weet waaraan jezelf te verwachten), gemakkelijke toegang via het openbaar vervoer, een gratis shuttle bus die je van de parking naar het evenement en terug brengt (je kan de afstand wandelen in ongeveer 15-20 als je geen stampvolle bus wil nemen), meer dan genoeg toiletten (in allerhande staat van proper tegen het eind van de dag, maar ze zijn ten minste gratis), en genoeg plaatsen om eten en drinken te kopen.
Er zijn geen winkels in de buurt, maar je mag je eigen eten en drinken meebrengen, wat ik ten zeerste kan aanraden. Want ook al zijn er verschillende winkels in de Expo, gaande van twee bakkerijen PAUL (een Franse keten die je doorheen veel van Europa vindt), sandwich bars, snack standjes, sushi restaurantjes, een bubble tea bar, slushi stand, etc etc etc, het meeste ervan is ENORM duur. Vooral het drinken was veel te overprijsd. Bijna € 5 voor een klein flesje Ice Tea is er echt gewoon los over. Vooral omdat het binnen heet wordt en mensen echt wel _moeten_ drinken. Dus breng zeker je eigen drinken mee als je dat soort prijzen niet wil moeten betalen.

I can never resist the giant macarons at Paul


En nu wat betreft Japan Expo.
Ik heb in het verleden al veel J-cultuur conventies bezocht, in verschillende landen, en dit _is_ inderdaad de grootste waar ik al geweest ben. Het is ook de meest uitgebreide. Natuurlijk zie je er dingen die je op andere conventies ziet en vindt je zo’n dingen ook terug op het programma. Maar in het algemeen boekt deze conventie grotere namen voor optredens, om te signeren en aanwezig te zijn op hun evenement. Je ziet er gasten die je nergens anders ziet en de hoeveelheid Japanse bedrijven die je hier ziet en nergens anders is best indrukwekkend.
Dat terzijde hadden ze ook exhibities van gevechtsporten die je ook nergens anders ziet zoals traditioneel Japans boogschieten, wat ik ook nog nergens anders gezien had.
Voor de auto fans was er een tuning stand waar je verschillende aangepaste autos kon zien van Japanse merken, wat ook best tof was.
Ze hadden zelfs een Franse variant van WWF worstelen, maar dat was geen succes. Maar ze probeerden het ten minste.
Er waren verschillende podia waar je cosplayers in actie kon zien, voordrachten, groepen en veel meer met betrekking tot het een of ander Japans onderwerp.
Allehande J-cultuur dingen gebeurde de hele dag door, gaande van karaoke, winkelen, magazines, anime, manga, eten, (straat) mode, reizen naar Japan, tentoonstellingen, tentoonstellingen die momenteel groot zijn in Japan en veel, veel meer.
Er waren zelfs zoveel Japanse dingen dat ze er een aantal moesten onderbrengen op Comic Con, zoals het maid café en de nico nico douga stand.

Verder was Comic Con natuurlijk, zoals te verwachten viel: DE plaats voor geeks.
Het Franse multimediabedrijf Ankama, de geesten achter de computerspellen Wakfu en Dofus evenals de uitgeverij van verschillende prachtig getekende stripverhalen was sterk aanwezig. Helaas enkel in het Frans, wat natuurlijk te verwachten is van een conventie in Frankrijk. Dat terzijde geloof ik toch dat het een goede zaak zou zijn voor Ankama om ook Engelstalige en vooral Nederlandstalige versies uit te brengen (zeker gezien ze gevestigd zijn in Roubaix, dichtbij de Belgische grens). Maar dat terzijde.
Naast Ankama met Wakfu was ook Nintendo, geheel onverrassend, een grote en opvallend aanwezigheid. Het Nintendo Dorp nam een meer dan overweldigend deel in van de conventie, met felle promotie van de 3DS en vooral de Wii-U. Je kon er alle nieuwe games testen evenals die met de klassieke personages die Nintendo zo beroemd gemaakt hebben zoals de Mario Bros en Donkey Kong.

Ninento area

Ze hadden zelfs personages rondlopen waarmee je op de foto kon: Pikachu, Mario en Luigi. Altijd leuk zo’n dingen.

Het was ook tof dat ze een LARP (live action roleplay, oftewel levend rollenspel) dorp hadden, ook al leek dat meer veelbelovender op de plattegrond dan in realiteit, toch was het fijn dat ze ook aan de rollenspelers gedacht hadden. Buiten het LARP dorp waren er ook ruimtes voorzien voor bordspelen, gewone rollenspelen (table top) en gun play (ik zag vooral mensen met airsoft wapens die kant uit gaan) en een tentoonstelling over Dungeons and Dragons. Dus er was ook veel te doen voor de gamer die andere spellen verkiest over video spelletjes.

Daarnaast lag er ook een focus op nieuwere en oudere tv shows en films, zoals de Buffy cast reunie; de 50ste verjaardag van Doctor Who, compleet met TARDIS en op zondag de aanwezigheid van show schrijver Mark Gatiss en en World War Z tentoonstelling en sectie met autos uit films.

En dit waren maar een paar van de vele dingen die ook op deze conventie gebeurden. Het was fijn om te zien hoeveel variatie er was op Comic Con Paris.

Ze hadden echt moeite gedaan om een beetje van alle pop cultuur interesses te presenteren, en niet enkel degene die momenteel hip en populair zijn. In de plaats daarvan zorgde ze voor een gebalanceerd aanbod.

Wat steampunk betreft was ik meer dan blij verrast.
Na de extreem gelimiteerde aanwezigheid van steampunk op Paris Manga and Sci-fi Show en Japan Expo Belgium vorig jaar en Made in Asia eerder dit jaar verwachtte ik mij aan weinig.

Dus het was al heel fijn dat de eerste opgekleedde bezoeker die ik tegenkwam een soort van steampunk piraat outfit aanhad.

Verder door op Japan Expo kwam ik Olkeinheim Craft en Tisse-Songe tegen met hun gecombineerde stand. Niet geheel verrassend aangezien die ook al op Japan Expo Belgium stonden vorig jaar, maar nog altijd tof om steampunk standjes te zien op een J-culture conventie.

Olkeinheim Craft

Accessoires door Olkeinheim Craft.

Wat mij wel compleet verbaasde was het steampunk stadhuis dat neergepoot was op Comic Con, in een kruising tussen Weird West en Edwardiana stijl. Zelfs met flyers voor de franse tak van EuroSteamCon.
City Hall was aanwezig ter promotie van de door Ankama uitgegeven manfra (Franse manga) City Hall.

Steampunk City Hall

Vanaf dat punt bleef ik meer en meer steampunks tegenkomen, tot ik serieus begon te denken dat de best gekleede mensen effectief steampunks waren aangezien ik meer steamers zag dan mensen in allerhande stijlen van Japanse mode!
Triest feit was helaas dat verschillende zich echt snobberig gedroegen. Gewoon een tip gasten, maar als je je evenement/steampunk in het algemeen wil promoten dan heb je echt wel meer succes als je niet neerkijkt op mensen. Natuurlijk waren de meeste steampunks die ik tegenkwam wel super aardige mensen, die vaak geweldige dingen verkochten en met plezier even stopten om andere steamers te leren kennen.

Steampunk scientist on stilts

Steampunk @ Comic Con Paris

Steampunk vendors

The Explorium booth

Ontwerp van Explorium.

Tea loving steampunk

angela live at Japan Expo flyer

De steampunk look van angela, die optraden en een signeersessie hadden op Japan Expo.

Dus ja, het was een zeer aangename verrassing dat steampunk onverwacht zo goed vertegenwoordigd was op zowel Japan Expo als Comic Con Paris.

Alles opgetelt is de combinatie van deze twee conventies zeker en vast de ticket prijs waard omdat je er originele dingen ziet die je niet te zien krijgt op andere Europese conventies. Het aanbod is enorm en je krijgt zeker waar voor je geld.
Ik ben niet helemaal zeker dat ik akkoord ga met de notie dat je op z’n minst twee dagen nodig hebt om alles te zien. Ik denk dat dat waarschijnlijk wel waar is voor het weekend aangezien de zaterdag en zondag zo hectisch zijn en de meeste bezoekers trekken maar ik denk dat je op donderdag gaat en zorgt dat je er bent als de deuren opengaan je makkelijk kan snuisteren en de volledige conventies in 1, welliswaar erg volle, dag kan ervaren.
Ik ben het er wel volledig mee eens dat dit zeker een van de beste Europese conventies is, en ik zou hem zeker aanraden aan alle fans van ofwel Japanse of populaire cultuur.

Fotos door Hilde Heyvaert en Bert Van den Wyngaert.
Fotos mogen niet gebruikt worden zonder expliciete toestemming van de fotograaf!
Review door Hilde Heyvaert

Meer fotos van beide conventies? Klik hier!

For an English version of this review, click here!