Event review: FantastyVal

Evenement: FantastyVal
Wat: Fantasy fair
Wanneer: zaterdag 13 en zondag 14 juli
Waar: Estate Wouwse Plantage, Wouwse Plantage (dichtbij Roosendaal), Nederland
Ticket prijs: gevarieerd
Website

Vorig weekend vond niet gek ver van Roosendaal, een van de grotere Nederlandse steden dichtij de Belgische grens, FantasyVal plaats.De organisatie had gezorgd voor gratis bussen voor zij die met het openbaar vervoer aankwamen in Roosendael centraal station.
Voor degene die met de auto kwamen was er gratis parking op een veld net buiten de gronden. En het moet gezegd worden dat de massa gietijzeren vuurpotten die in de berm stonden en in de bomen hingen leidend naar de ingang en parking waren heel atmospherisch. Jammer genoeg ook een van de meest onverantwoordelijke dingen die ik in tijden gezien heb gezien het grote brandgevaar en veiligheidsrisico van die dingen. Een droog bos op een hete zomerdag + zoveel vlammen = geen goed plan. Maar gelukkig is er (als bij wonder) geen ongeluk mee gebeurd.

Afgezien van dat soort van onverantwoordelijkheid is FantastyVal best een aangenaam, ontspannen en familievriendelijk gebeuren met een goede sfeer en open minded bezoekers. Het is in dezelfde stijl als veel grotere Nederlandse evenementen zoals Elf Fantasy Fair en Castlefest, maar veel meer familie gëorienteerd en op kleinere schaal. Ze hadden veel dingen georganiseerd voor kinderen zoals Toverschool, een circus workshop en kinderveldslagen (kiddie battles), om er maar een paar te noemen. Ook voor volwassenen was er vanalles te doen: openlucht theater en optredens op verscheidene locaties, vertellers van verhalen over mythen en legenden van de streek, een kostuumwedstrijd, kans om bezoekers in kostuum te fotograferen zoals de Fantasy Freeze waar mensen in kostuum gedurende 5 minuten stil stonden of zaten in dezelfde pose om fotografen de kans te geven ze te fotograferen met een minimum aan gedoe.

Fantasy Freeze

Een goed idee omdat het er voor zorgde dat fotografen mensen niet constant stoorden en mensen die een geweldig kostuum aanhadden niet elke 5 stappen gestopt werden voor een foto.
Het werkte helaas niet geheel:

business as usual

En natuurlijk was er het steampunk kampement van The Steampunk Objective, die zoals altijd een hele zone gecreëerd hadden om hun prachtige steampunk creaties te tonen en een ontmoetingsruimte te voorzien voor zowel bezoekende steampunks als nieuwsgierige bezoekers. Opnieuw zorgden ze voor een sterke steampunk aanwezigheid op een evenement en introduceerden ze steampunk bij zij die er voorheen niets van afwisten. Ze trekken ook andere steampunks aan natuurlijk, die langskomen wetende dat ze mede-steampunks zullen aantreffen. Het was super om ze te zien in een ruimte die hun fatsoenlijk accomdeerde zodat ze hun gamma van machines en stands van de leden zoals het Creature Cabinet, het laboratorium, arsenaal en fabuleuze accessoires, mode, décor en de muziekmachine in de salon tent optimaal konden tentoonstellen, evenals de vele andere wonderen van steampunk camp. Gezien wat ze al niet kunnen doen met een relatief kleine ruimte kijk ik er al naar uit wat ze zullen doen wanneer ze een heel evenement ter beschikking hebben zoals later deze maand op DESC’13.

Axel

Steampunk Furby

@ the steampunk armory

The ever expanding group shotAfgezien van dingen die er te doen waren was het ook een toffe plaats om gewoon in te gaan wandelen en rond te kijken. Landgoed Wouwse Plantage heeft dan wel geen uitgebreide gronden zoals andere kasteel site evenementen, maar had toch redelijk wat terrein ter beschikking en de voormalige plantage bood genoeg verschillende soorten plaatsen aan waar bezoekers even konden neerzitten en tot rust komen indien ze dat wilden.

Je kon op verscheidene plaatsen drinken krijgen en hoewel ik in principe voor aardewerken mokken ben omdat ze afval verminderen en het pand gerechtvaardigd is om massale diefstal ervan te voorkomen, blijft het gewoon super vervelend om eerst een hele tijd te moeten aanschuiven voor drinken, dan nog geld betalen om een gekoelde drank (wat echt wel nodig was met dit weer) te krijgen en dan weer opnieuw te moeten aanschuiven om je pand terug te krijgen. Er zijn duidelijke voor-en nadelen aan dit systeem. En voor de borden gold hetzelfde. Dus ja, breng maar wat extra cash mee zodat je het pand kan betalen (je krijgt het terug, maar je moet het wel eerst voorschieten) of je eigen mok. Er is toch genoeg water beschikbaar om ze uit te spoelen.

Qua eten waren er een handjevol standjes waar je dingen kon kopen gaande van saté, pizza en meer van dat. Het gebrek aan opportuniteit tot een serieus avondmaal zorgde er wel voor dat veel mensen al vertrokken uren voor het einde van het evenement, wat natuurlijk een beetje zonde is.

Winkeltjes waren ook verspreid en verkochten eigenlijk wel wat je verwacht van een dergelijk festival: Gothic en steampunk kledij en accessoires, pagan en LARP materialen, verkopers van fantasy boeken enz, een beetje het gewoonlijke. Wat natuurlijk niet noodzakelijk een slechte zaak is aangezien dit gewoon dingen zijn die thuishoren op dergelijke evenementen.

steampunk for sale

Al bij al was FantastyVal een kleinschalig, familie geörienteerd evenement. Ze doen hun best om voorzieningen voor bezoekers zoals parking, shuttles, toiletten en kraantjeswater gratis ter beschikking te stellen. Kinderen zullen er zich niet gaan vervelen en er is vanalles te zien en te doen. Er is een grote varieteit aan gasten gaande van auteurs tot steampunk, re-enactment, teater en een heel gamma andere artiesten. Ja organisatorisch gewijs is er werk aan, maar ze doen duidelijk hun best en afgezien van wat gebreken hier en daar deden ze best een ok job en amuseerden mensen zich en dat is het belangrijkste. Het is sowieso een goed alternatief voor mensen die de drukte van grote evenementen willen vermijden en toch nog naar een fantasy festival willen gaan.

Aanwezige leden van Artifakt: Bert, Dorian en Hilde.
Review door Hilde Heyvaert. Fotografie door Hilde Heyvaert en Bert Van den Wyngaert.
Fotos mogen niet gebruikt worden zonder toestemming van de fotograaf!
Voor meer fotos, klik hier.

For an English version, click here.